fredag 16 november 2012

Garn och ull från Filtmakeriet.

Garn från Filtmakeriet
Efter att jag läst Clara stickars inlägg om Filtmakeriet blev jag också sugen på att lägga en beställning. Jag försöker egentligen att dra ner på konsumtionen just nu, men det här gick helt enkelt inte att motstå.

Jag beställde två härvor klassiskt ullgarn (ett fyrtrådigt i grått och ett tvåtrådigt i grön ockra) och två härvor finullsgarn (natursvart och vit). Jag köpte också ett kilo ullstoppning. Jag blev lite förvånad över hur tunt det fyrtrådiga garnet var. Jag förväntade mig att det skulle vara mycket grövre. Men jag gillar det. Blev också först tveksam till färgen på det färgade garnet. Det är inte en färg jag brukar använda. Jag trodde det skulle dra lite mer åt det gulare hållet. Men, efter att ha tittat på det i ett dygn är jag väldigt nöjd. Det är bra att välja något oväntat ibland. Jag har faktiskt redan en idé om vad jag skulle kunna sticka i det. Finullsgarnet i natursvart och vit tyckte jag mycket om så fort jag såg det. De är mina klara favoriter. Jag är också nöjd med stoppningsullen. Så skönt det ska bli att slippa polyestervadden och stoppa kuddar och amigurumis med riktig ull!

Det är första gången jag köper otvättat ullgarn. Garnet luktar starkt och man blir flottig om händerna när man tar i det. Jag gillar det. Verkligen en härlig, naturlig känsla. Fast lite mindre flottighet skulle vara skönt att slippa när man stickar i det. Jag funderar på om jag ska tvätta garnet innan användning som de rekommenderar? Behöver man något speciellt schampo/tvättmedel i så fall? Vi använder naturligt, ekologiskt tvättmedel till all vår tvätt. Kan man använda det? Och hur gör man förresten när man tvättar garn? Flätar man upp härvan och lägger den i kallt vatten och sköljer sen försiktigt? Tips mottages tacksamt. Annars får det nog bli en rejäl googling innan jag sätter igång. Mycket att tänka på. Sen funderar jag naturligtvis på vad jag ska sticka i allt detta fina garn.

Trevlig helg!

5 kommentarer:

 1. Jag tvättade mina härvor, för trots att jag gillar lukten så blev den lite väl stark nu när jag är extra luktkänslig.

  Jag tog bara varmt vatten - jättevarmt, precis så att händerna inte skållades. 3 omgångar med det, och sen hängtorka. Fast det luktar fortfarande ganska mycket så jag borde nog tvättat det i något mer, men precis som du vet jag inte i vad!

  Kul att se vad du köpte! Finullen är jag också sugen på. Jag har förresten också dragit ner på konsumtionen, men när det gäller såna ställen som Filtmakeriet känns det faktiskt bra att konsumera. Köper mycket hellre av dem än något massproducerat garn!

  SvaraRadera
 2. Min erfarenhet är att naturlig/äkta såpa, olivtvål eller annan "naturlig" tvål är bäst att tvätta ull med. tvättnötter fungerar bra också. Lite ättika i sista sköljvattnet slutet till ullfibern och neutraliserar ev tvålrester som kan finnas kvar. Någon gång har jag använt mitt schampo när annat varit slut hemma. Milt och naturligt alltså. Tvätt och sköljvattnet bör ha så lika temperatur som möjligt för att inte chocka fibern. Fast det vet du nog redan. Hoppas att garnet är så trevligt som det verkar. Slöjda på

  SvaraRadera
 3. Jag vill också köpa garn från Filtmakeriet och framförallt vill jag åka dit och gå en av deras kurser - det hade varit fantastiskt roligt! Jag brukar tvätta mina garner i ett milt schampoo - det funkar bra! / Petra

  SvaraRadera
 4. Tack för era svar! Jag skickade iväg ett mejl till Filtmakeriet också. Vi får se vad de svarar.

  SvaraRadera
 5. Ulltvättmedel är också bra, med så få ingredienser som möjligt. Det som doftar är spinnolja eftersom ullen tvättas före spinning. Ull är svårt att spinna helt utan "smörja". När man handspinner och tvättar ullen i bara vatten får man lagom mycket lanolin kvar för att kunna spinna, och så tvättar man garnet efteråt. Färgkraft har ett fint tvättmedel för ull och silke, går även att använda till fintvätt, faktiskt också i tvättmaskinen. Eucalan finns det också, och en hel radda till. Tvättmedel för hår är starkare för att ta bort fett, och man vill helst inte torka ut ullen helt. Detsamma gäller diskmedel. Såpa kan vara bra också. Så jämn temperatut som möjligt, knyt om härvorna ordentligt, och låt dem ligga i vattnet ett tag. Du får dem torra fortare om du rullar dem i frottehanddukar! Blir kul att se hur det går!

  SvaraRadera