måndag 26 november 2012

Bohus Stickning – färdig Blå Blomman!

Bohus Stickning – Blå Blomman
Nu är min Blå Blomman färdig. Design av Kerstin Olsson för Bohus Stickning 1963.
Jag är så nöjd och glad. Och stolt. Tycker så mycket om tröjan att jag knappt vågar använda den.

Bohuslän
121125_blBohus Stickning – Blå Blommanablomman_3
Jag började sticka på Blå Blomman i slutet av januari. Den har inte blivit liggande i mer än ett par dagar åt gången, bortsett från den paus på två månader som jag var tvungen att ta när Nils föddes. Sen i somras och höstas har det varit mitt enda projekt bortsett från mössan. Det tar sin lilla tid att använda så små stickor, åtminstone för mig. Oket är stickat med stickor 2,5 mm. På resten av tröjan var jag tvungen att gå ner på 2 mm för att få rätt stickfasthet, eftersom jag stickar lösare i enfärgat. Det var inte så jobbigt som jag trodde. Faktiskt riktigt trivsamt när man kom in i det.

Bohus Stickning – Blå Blomman
Bohuslän
Bohus Stickning startades av landshövdingskan Emma Jacobsson i slutet av 30-talet. Livet i Bohuslän var ofta fattigt och arbetslösheten hög. Emma Jacobsson ordnade så att kvinnor fick gå på stickkurs, sen anlitades de för att sticka upp plagg som såldes genom stickcentralen i Göteborg. Det blev succé. Bland annat bar Ingrid Bergman deras tröjor. Tyvärr lades verksamheten ner 1969. Läs mer om Bohus Stickning här.

121125_blaBohus Stickning – Blå Blommanblomman_6
Bohus Stickning – Blå Blomman
Solveig Gustafsson har i samarbete med Bohusläns museum tagit fram mönster utifrån originalplaggen. (De har dock ändrats något i passformen.) Garnet är ett tvåtrådigt garn av 50% angora/50% merinoull, handfärgat av Solveig Gustafsson. Underbart. Stickpaket finns att köpa på Solveigs hemsida och hos Bohusläns museum.

Bohuslän
Bohus Stickning – Blå Blomman
Kika in på vår Bohus Stickning-knit along. Där finns inspiration, tips och hjälp.

Bohuslän
Bohus Stickning – Blå Blomman
Jag är sugen på att börja på en ny tröja direkt. Jag ska bara bestämma mig för vilken.

26 kommentarer:

 1. Åh så underbar!! Bra gjort!

  SvaraRadera
 2. Tokfin! Och snabbt arbetat med så tunna stickor!

  SvaraRadera
 3. Så oootroligt vacker. Mäkta imponerad! :-)

  SvaraRadera
 4. Så utrolig fin genser! Skjønner godt at du er fornøyd!

  SvaraRadera
 5. Den är underbar, du har gjort ett otroligt jobb.

  SvaraRadera
 6. Jättefin töja var på Bohusläns Museum för två veckor sedan och tittade men kunde inte bestämma mig för de färger de hadde där men det blir ett köp så småningom

  SvaraRadera
 7. Så himla fin, hoppas du kommer över rädslan o använder den massor i vinter. Fina bilder på dig!

  SvaraRadera
 8. Helt ljuvlig, och vilket underbart blogginlägg :)

  SvaraRadera
 9. Jag skriver här också - tröjan är verkligen ljuvlig! Bilderna fyller mig av hemlängtan till fina Bohuslän.

  SvaraRadera
 10. Å va fin tröjan blev! Har följt blogginläggen med spänning. :)Vilket otroligt jobb du har gjort.

  SvaraRadera
 11. Supersnygg. Använd den mycket nu så att alla får se den.

  SvaraRadera
 12. Helt fantastiskt, vilket arbete både du och alla före dig lagt ned. Stickpoesi.
  Och underbara bilder.

  SvaraRadera
 13. Alltså - den är så vacker så jag nästan svimmar! Och du är som tagen ur en fin 50-talsfilm! Kram

  SvaraRadera
 14. Vilket underbart vackert bildcollage!

  SvaraRadera
 15. Vilken vacker tröja! Härliga bilder också.

  SvaraRadera
 16. Åh, den är helt underbar, så vacker!

  SvaraRadera
 17. Tack allihopa. Alla kommentarer värmer lika mycket som tröjan!

  SvaraRadera
 18. Vackra bilder på både dej, tröja och Stångehuvud!

  SvaraRadera
 19. Jag skrev precis att din Long-sleeved fairisle sweater var det snyggaste jag sett. Jag måste säga att denna kommer delad etta. Herre gud så fin tröjan är! Så vacker!

  SvaraRadera
 20. Vilken underbart fin tröja, vilket jobb...undrar vilken storlek du stickat? om du gjort några ändringar?
  mvh Anci

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anci,
   Tack! Jag har stickat den minsta storleken, small. Tröjorna är stora i storlekarna. Jag har inte gjort några ändringar utan följt mönstret helt och hållet.

   Radera
 21. Den var aldeles lekker! Men det ser ut til å være mye arbeid.
  Også er det flotte bilder.

  SvaraRadera