fredag 9 mars 2012

Nu är det bara att sätta igång, Louise.

Ska bli lapptäcke
Jag var på Panduro häromdan och kom hem med fem tygbitar som jag tänker ska bli ett litet lapptäcke så småningom. Nojar nu över att det kanske blev lite för gulligt för min smak.

Anders spenatsoppa
Tänker att jag ska bli en bättre bloggare men dagarna bara svischar förbi. Ibland tar jag bilder och tänker "det här måste jag berätta om på bloggen" men så blir det inte av. Som hyllningen till den här goda spenatsoppan som Anders gjorde till oss häromdan till exempel.

Morfars lakan
Jag planerar att sy barnlakan av gamla lakan men är rädd för att sätta igång. Avancerade stick- och virkprojekt vågar jag ge mig på, men så fort det kommer till sömnad vågar jag inte ens sy en raksöm utan mamma. Det blå lakanet tycker jag förresten mycket om. Nästan pinsamt mycket faktiskt. Det var min morfars lakan som jag fick ärva när han gick bort 1987. Det har alltid varit mitt favoritlakan. Jag har använt det så mycket att det praktiskt taget är sönderslitet. Hoppas kunna rädda delar av det och sy om till ett påslakan till bebisen.

Singer 376
Jag har inte köpt någon ny symaskin utan följde era råd om att laga min gamla. Tyvärr tyckte inte mannen i symaskinsaffären att min Singer från 70-talet (?) var värd att lägga pengar på. En fullservice skulle kosta mer än vad den är värd. Men den fick sig en enklare genomgång och enligt honom ska den funka nu.

Husqvarna Optima 610
Min snälla mamma sa att jag fick hennes trasiga Husqvarna om den gick att laga. Jag lämnade in den samtidigt som Singern och nu funkar den fint! Så nu har jag plötsligt två fungerande symaskiner. Lyx! Då var det bara det här med att sätta igång...

12 kommentarer:

 1. Åh vad fint det lapptäcket kommer att bli!! Ang gamla symaskiner: Det är alltid lönt att laga de gamla. Jag köpte min Husqvarna Optima anno 70-talet av en symaskinsreparatör som sa att de gamla har ett gjutjärnschassi och själva mekaniken går aldrig sönder så länge man servar den så du gjorde enligt min mening ett bra val och jag tror att du kommer ha den längre än om du köper en ny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra. Jag hoppas det!

   Radera
 2. Spännande! Jag har också länge gått och samlat på mig tyver till lappteknik men inte heller vågat börja. NU ska jag också ta tag i saken. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot resultatet. :)

   Radera
 3. vad gäller lapptäcken o "gullighet" ... valet av rutor/block har också sin betydelse! Det finns många varianter och valet av geometri gör också mycket till hur stilen till slut blir.
  Lycka till och jag håller med om gamla symaskiners förträfflighet! Jag skulle aldrig någonsin ge upp min Husqvarna anno 1970-tal så länge det över huvud taget är möjligt (o jag har svårt att tro att "riktiga" symaskinsreparatörer nånsin kommer sluta serva dessa godingar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Jag tänker mig att jag ska göra så enkelt så möjligt med kvadrater om 15x15 cm. Kanske ska jag köpa till några enfärgade tyger.

   Mammas Husqvarna har varit en trotjänare sen slutet av 80-talet. Jag är glad att den gick att laga!

   Radera
 4. Jag får väl gå lite mot strömmen. Gjorde mig av med en nyservad grönmetallic Husqvarna som trots otaliga omsorger envisades med att sy fula sömmar. Älskar nu min nya Bernina som syr SNYGGT.
  Men Louise, är det klippa eller sy som tar emot? Själv har jag svårt för klippandet. Måste tala lugnande till mig själv om förgänglighet för att komma loss... Ös på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)

   Klippa och pressa och nåla osv tar emot. Själva sömnaden är rätt kul tycker jag. Jag är nog mest orolig för att göra fel. Tycker det är hemskt jobbigt att sprätta upp! Jag att jag får tummen ur och att jag tar tag i detta ikväll.

   Radera
 5. Jag ska berätta en hemlighet för dig: jag och en kompis (som är mer sykunnig) har precis börjat jobba med en sybok med enkla projekt. Såna som du och jag ska våga oss på, inga blixtlås eller läskiga saker. Vi kommer ha med just detta, att sy om gamla påslakan till babystorlek, men tyvärr hinner du inte vänta på boken :) Tror du fixar det galant ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooooh vad spännande, Annika! Vad kul att du fortsätter göra böcker. Jag ser fram emot resultatet. Det låter onekligen som en bok för mig. :)

   Radera
 6. Spenatsoppa är verkligen underskattad maträtt.

  SvaraRadera
 7. Heja heja! Klart du ska våga sy! Innan jag började, för ett par år sen, kunde jag knappt sy en tygkasse. Nu syr jag som om det gällde livet :)

  SvaraRadera