söndag 11 mars 2012

Mammas brödkakor.

Mammas brödkakor
Jag fick en fråga om jag ville dela med mig av receptet på brödkakorna som jag bakade häromveckan. Javisst! Jag kallar dem "Mammas brödkakor" eftersom mamma ofta bakade dem när jag var barn. De är mycket goda. Smakar som bäst nygräddade med mycket ost tillsammans med en kopp kall chokladdryck.

Ingredienser till 4 st.
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
0,5 dl socker
1,5 l vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm smör- och mjölkblandningen till 37 grader och häll sedan över i bunken med jästen.
Rör runt med en trägaffel tills jästen lösts upp.
Tillsätt saltet och sockret och därefter vetemjölet. Börja med en liter vetemjöl och häll sedan på allt eftersom.
Arbeta degen rejält smidig. (Så du får mjölksyra om du inte har en hushållsassistent.)
Låt sen degen jäsa i bunken med en handduk på i cirka 40–50 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra delar.
Knåda dem lätt och kavla sen ut till platta, runda bröd. De ska vara ca 1,5 cm tjocka och 20 cm i diameter.
Sätt på ugnen på 250 grader.
Jäs bröden i cirka 20 minuter på plåtar med bakplåtspapper.
Nagga dem med en gaffel precis innan de ska gräddas.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i cirka fem–sex minuter.
Låt bröden svalna, med den naggade delen neråt, på handdukar.

6 kommentarer:

 1. igår var en hemskanes dag och jag var deppig och sjuk och less och sen kom mannen hem och tog med barnen ner i källaren för lite flipperspel och jag fick vara ifred och blogga och klickade mig in hos dig och blev så lycklig och alldeles nöjd över din finfina blogg och fick så mycket energi och glädje så jag blev alldeles lycklig och jag kan inte sätta fingret på vad det är exakt men jag tror att det är hela grejen, konceptet och inspirationen. jag ville bara säga det. kraam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vilken härlig kommentar. Nu blev jag i min tur på gott humör. Ha en fin tisdag fröken blund. :)

   Radera
 2. Jag känner att jag blir lugn i själen och får mycket inspiration av bloggen. Och så har jag fått receptet på de härliga kakorna. Imorrn bakar jag dom tillsammans med barna. Tusen tack Louise!

  Kram

  Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gulliga ni är båda två! Tack igen. Hoppas bröden smakade!

   Radera
 3. Gud de blev jätte goda. Eftersom min mamma inte bakade såna kakor så fick mina barn det namn du valt fast "Louises mammas kakor" :-D

  Tack igen!

  Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt! Det ska jag hälsa mor. :D

   Radera