måndag 20 februari 2012

Ny symaskin?

Bild från janome.se
Jag är på jakt efter en ny symaskin. Efter att ha tittat runt på nätet har jag fastnat för Janome Easy Jeans 22. Nu sitter jag här med en massa beslutsångest som vanligt. Hjälp! Är det rätt val? Kommer jag använda den så mycket som jag tänker mig? Som det är nu så syr jag sällan. Jag ska erkänna att det ofta slutar det med att jag tar hjälp av mamma när det är något som behöver sys. Beror det på att min gamla (jättegamla) Singer inte funkar 100 procent? Att alla sömmar alltid slutar i trassel? Jag vet inte. Men en modernare maskin, som faktiskt funkar, kanske inte vore så dumt att ha ändå. Jag kommer troligtvis inte sy avancerade saker utan ägna mig åt enklare sömnad som lakan, lapptäcke, gardiner, enklare bebiskläder. Kanske den där 60-talskappan om jag blir varm i kläderna. Jag vill ha en maskin som håller länge, inte strular och som kan sy de vanligaste sömmarna, trikåsöm (stretchsöm?), knapphål o.s.v. Tror ni att Easy Jeans är ett bra val? Har ni några andra tips? Ska jag köpa begagnat eller nytt?

17 kommentarer:

 1. Låter som min situation för tre månader sedan. Köpte den och är supernöjd! Stark maskin som går som tåget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snabbt svar! Syr du mer nu? Köpte du en ny?

   Radera
 2. Hej!
  Jag är ny följare av din blogg, innehavare av en easy jeans och inspirerad av din virkning!

  Igår började jag godis, första gången någonsin!! Tack för din härliga blogg!!!

  Jag tycker att easy jeansen är riktigt kanon! Den klarar allt jag hittills har utmanat den med ; tjocka tyger, flera lager osv. Knapphålen blir toppen!!

  Rekommenderar den varmt!!

  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna! Vad kul. Välkommen hit. :)
   Köpte du en ny maskin eller begagnad? Det verkar helt klart bra att man kan höja pressarfoten för att sy i tjockare saker.

   Radera
  2. Jag köpte en ny, fick paketpris på den och en overlock. Har inte ångrat mig en sekund!!!

   Radera
 3. Vet du varför din gamla maskin inte fungerar? Har du provat att lämna in den på service? Ofta så är de gamla mekaniska maskinerna mycket bättre än de nya. Själv har jag en gammal Bernina från 60-talet, och den byter jag aldrig bort. De gamla maskinerna brukar vara tunga och stadiga, med stark motor, och pålitliga och lätta att reparera eftersom de är mekaniska och inte någon liten dator. De kanske inte alltid kan så mycket, men det de kan, det gör de bra. Och när jag syr är det inte mycket mer än raksöm och sicksak jag använder. Konstiga mönstersömmar har jag ändå ingen nytta av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min gamla maskin är en Singer 376. Jag tror den är från 60- eller 70-talet. Den känns ju helt klart gedigen. Väger tre ton! Jag har inte haft den på service men jag överväger att lämna in den. Jag är inte så mycket för mönstersömmar heller. Men hur funkar det om man vill sy stretchsömmar?

   Radera
  2. Just stretchsömmar är ju inte de gamla maskinernas styrka. Jag syr inte så mycket, och just trikå har jag bara sytt i enstaka gånger, men då tycker jag att det har fungerat utmärkt med en grund sicksack.
   Skulle jag få för mig att sy mycket i stretchtyg så skulle jag nog snarare komplettera med en overlock-maskin snarare än byta ut min gamla Bernina, som är så bra på att sy i vävda tyger.
   Jag tycker absolut att du åtminstone ska höra med en symaskinsreparatör vad de tycker om din gamla maskin innan du köper en ny.

   Radera
  3. Du har rätt. Jag kan ju åtminstone kolla om de kan laga den. Tack!

   Radera
 4. själv har jag en Pfaff i select-serien och tycker att den är väldigt stabil och bra. Jag kan inget om Janome, men mitt generella tips är att köpa en helt mekanisk maskin, typ med "tangentknappar" snarare än en massa elektroniska knappar, displayer o annat. Husqvarna 2000, som är en gammal goding, är känd för att vara bland de mest stabila maskiner som tillverkats. Därför säljs de ofta dyrt. Precis som Emmy säger så skulle jag börja med att ringa till minst två symaskinsbutiker och höra vad de säger om den modellen du har, kanske är det en bra modell som är värd att reparera, kanske inte. En symaskin kostar ju ändå en hel del att köpa. Det kan nog vara värt att hålla ett öga på blocket för att se hur priserna ligger i förhållande till en ny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Som jag förstått det så är Easy Jeansen helt mekanisk och inte så mycket elektronik. Men jag är inte helt säker...
   Jag tänker börja med och kolla om det går att laga min gamla. Om inte så får jag ta beslut om det blir en ny eller begagnat. Det verkar som en ny ligger på 4500:- och begagnade 2500/3000:-. Kanske kan det vara värt att köpa en ny och få garanti och sånt?

   Radera
 5. Jag tror att Easy Jeans är svaret på dina frågor. Det är en arbetshäst, och den är mekanisk.

  Själv köpte jag en elektronisk Janome när det begav sig, och den är ju bra, men i backspegeln skulle jag nog ändå köpt Easy Jeansen. Den gör det den ska utan en massa lulllull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar. :) Just nu lutar jag åt att lämna in den gamla Singern på service alt. en gammal trasig Husqvarna som jag kan få av mamma. Vi får se. Blir det nytt så blir det en Easy Jeans!

   Radera
 6. Hej,jag är ett Bernina-fan, men det hindrar inte att jag även har en Janome. Dock en enklare modell, för som tidigare sagts, mönstersömmar används aldrig! Även om dom gamla maskinerna är tunga, så står dom stadigare vid sömnad. Strech-söm =zig-zag. Ditt senaste svar tycker jag verkar helt ok! //Ingela

  SvaraRadera
 7. Jag hade precis samma problem, hade en gammal Singer som trasslade och krånglade och de få gånger jag sydde slutade det bara med att jag blev arg. Jag lämnade in den på service och sedan funkade den hyfsat. Tills jag sytt typ två gånger, sedan var det trassel igen. Då fick jag nog och köpte en ny, precis en sån som på bilden. Nu är inte jag någon avancerad sömmerska, utan det blir mest raksöm och sicksack i bomullstyg, men jag är mycket nöjd och har fått tillbaka syinspirationen. Häromdagen sydde jag genom tre lager jeanssömmar – hur lätt som helst. Och det känns bra att det är ordentliga rattar att vrida på, istället för elektronik. Jag kan dock inte uttala mig om hur det är att sy i trikå.

  SvaraRadera
 8. Nu vet jag inte hur den Janomen är. Men jag tänker generellt att om du vill kunna sy lapptäcken så är det bra med en symaskin som har en pressarfot med reglerbar höjd, så det går att sy utan problem även när det är tjockare. inte bara att det blir tungt med flera lager tyg, men även fluffen det blir om man syr täcken med vadd i. Dessutom kan det vara bra med en bredare arm, så det finns så mycket plats som möjligt för täcket att få plats, på båda sidor om nålen.

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Jag har en Husqvarna från 1965!!!! Tung och jättebra, men så gäller bara standardsömmar för min del. Lycka till med din nya fina maskin!
  Kram Carina (faster).

  SvaraRadera