måndag 18 april 2011

Mönster: Påskhattar.

Eftersom jag är bortrest i påsk blir det inget påskris för mig i år. Men kanske är ni pysselsugna? Här kommer en favorit i repris – inlägget med mönstret till min farmors påskhattar.

Påskhattar, 25 mars 2010.
När jag liten hade vi alltid stora påskris med färgglada hattar i. Det var min roliga farmor som virkat dem. I år bestämde jag mig för att göra min egna variant.

Påskhattar
Farmors hatt hade en fjäder i sidan men det hoppade jag över. Jag lyckades inte få tag på syntetiska fjädrar någonstans. Och riktiga vill jag inte ha. Så de fick bli utan och det blev kanske till och med bättre så här.

Påskhattar
Som jag skrev tidigare i veckan tänkte jag dela med mig av mönstret. Jag har gjort mitt bästa för att vara så tydlig som möjligt. Hojta till om det är något som verkar konstigt.

Påskhattar.
Garn: Marks & Kattens Tilda.
Virknål: 2,5 mm (Använd gärna en nål som är något mindre än vad som rekommenderas till garnet. Då blir hattarna stabila och fina.)
Förkortningar:
fm = fast maska
2i1 = 2 fm i en maska (ökning)
v = varv

1. Virka 6 fm i en så kallad magisk ring. (Här finns en beskrivning på hur du gör det.) Tråden som man normalt fäster använder jag som hängare så lämna lite extra lång tråd. 25 cm blir bra.
2. [2i1] x 6 (=12 maskor)
3. [1 fm, 2i1] x 6 (=18 maskor)
4. 6 v fm
5. [2i1] x 18 (=36 maskor)
6. 2 v fm
7. Gör en hängare (ögla) av den överblivna tråden i toppen och fäst sedan tråden på insidan.
8. Fäst den andra tråden.
Klart!

Säg hemskt gärna till om ni virkar egna. Det vore kul att se era alster! Länka gärna hit också, så klart.

1 kommentar:

  1. Hittade hit via Hjärtekatten. Såna påskrishattar gjorde min moster till hela släkten när jag var liten, jag har ett par stycken kvar i gömmorna och blir lika glad varje gång jag ser dem :D

    SvaraRadera