söndag 20 juni 2010

Min första tröja, del 1.

Stickning
Semestern närmar sig och jag funderar på vilka handarbeten jag vill förlora mig i under mina fem lediga veckor. Vintage Knits har stått i min bokhylla i flera år, men ännu har jag inte lyckats sticka något från den. Stickning är ju 1000 gånger svårare än virkning. Men jag har fått nytt mod. Jag vill försöka mig på den här fina tröjan.

Stickning
Men jag har en fråga till er stickproffs som förhoppningsvis tittar in här ibland.
Tröjan är stickad i bomull men jag vill sticka min i merinoull istället, så jag håller på att hitta ett passande garn. Därför undrar jag hur exakt "stickprovet" måste vara? Min ruta stämmer på bredden (10 cm) men är knappt 1 cm för kort (9 cm, ska vara 10 cm). Om det varit en enfärgad tröja hade jag kunnat sticka några extra varv och så var problemet löst, men min tröja har som ni ser ett ganska komplicerat mönster. Kommer det gå bra ändå? Om inte, vad gör man då? För garnet stämmer som sagt i bredd.

6 kommentarer:

 1. Jag skulle nog göra en provlapp där jag stickat motivet eftersom stickfastheten blir annorlunda i flerfärgat jämfört med enfärgat också. (Det beror väl kanske lite på vad som står i mönstret) men om det bara är på längden så kanske du kan lägga till en till upprepning av mönstret bara eller byta till grövre stickor, för som sagt om det är så att man skall mäta masktätheten på det flerfärgsstickade så blir det lite smalare också.
  Jag hoppas att du förstod vad jag menade och om du undrar över vad jag menar så kan du ju maila mig :)

  ps. det där är kanske världens snyggaste tröja och den är jag också sugen på och det du skriver om virkning skulle vara lättare än stickning tycker jag med... fast tvärtom.

  SvaraRadera
 2. Jag är ingen direkt stickexpert men jag hade stickat på trots att provlappen inte stämmer exakt på längden. Min erfarenhet är att man brukar följa mönstret men även mäta arbetet under tiden vilket gör att det inte borde bli fel. Sen ser det inte ut som att mönstret ska passas exakt med ärmmönstret så där borde det inte bli fel. Go for it! Det blir jättefint. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara hålla med övriga talare, framförallt om att göra en provlapp med mönster och se hur stickfastheten är då.

  Annars vill jag bara säga lycka till! Stickning är inte svårare än virkning... tycker jag då :)

  SvaraRadera
 4. Tack för att ni tog er tid och svarade! Det är verkligen super med bloggvärlden. Hurra!

  Jag ska testa och se om jag kan sticka mönstret (bra och se om jag står ut också :) ). Men sen är det nog bra att mäta också, som Riot Yarn skrev.

  Jag har läst att storlekarna är ganska små så jag funderar på att gå upp ett steg på stickorna för att vara på den säkra sidan.

  Tack igen!

  SvaraRadera
 5. wow vilket arbete, jag skulle testa större stickor om det funkar

  SvaraRadera
 6. Ja, det blir en utmaning. :)
  Nu när jag testat att sticka mönster blir det mycket tajtare. Jag får träna på det innan jag börjar på den riktiga tröjan.

  SvaraRadera