lördag 29 augusti 2009

Virka en mormorsruta.

Jag har satt ihop en bildserie om hur man virkar en mormorsruta. Ni vana virkare kan säkert det här, men kanske kan beskrivningen vara till hjälp för er nybörjare?

Jag virkar mina rutor med halvstolpar eftersom jag gillar när rutan blir ganska tät. Läs om hur du virkar olika maskor här.

Photobucket
1. Virka sex luftmaskor.
2. Sätt ihop till en ring med en smygmaska i första luftmaskan.
3. Virka två luftmaskor. De här två luftmaskorna kommer räknas som en halvstolpe (jag förklarar längre fram varför).
4. Virka två halvstolpar med nedtag i ringen.

Virka en mormorsruta
5. Här har jag tyvärr missat en bild men jag hoppas ni kommer förstå ändå. Efter dina två luftmaskor och två halvstolpar virkar du två luftmaskor. Detta för att skapa ett hörn. Sen virkar du tre halvstolpar.
6. Virka två luftmaskor för att skapa nästa hörn, därefter tre halvstolpar igen.
7. Repetera nr. 6 två gånger. Virka sedan en smygmaska i den andra luftmaskan som du började varvet med.
8. Fäst trådarna.

Virka en mormorsruta
9. Första varvet klart! Du har alltså virkat följande: Två luftmaskor, två halvstolpar, två luftmaskor, tre halvstolpar, två luftmaskor, tre halvstolpar, två luftmaskor, tre halvstolpar, två luftmaskor och en smygmaska.
10. Ta upp tråden genom ett av hörnhålen som skapats av luftmask-kedjan.
11. Virka två luftmaskor.
12. Därefter två halvstolpar.

Virka en mormorsruta
13. Virka vidare med "grupper" av tre halvstolpar. Mellan grupperna av halvstolpar virkar du luftmaskor – två vid ett hörn, en på sidorna.
14. Det kan vara svårt att få maskorna på rätt plats när man virkar. Jag brukar virka tre halvstolpar...
15. ... och sen den dra dem rätt med fingrarna.
16. Fortsätt varvet runt och fäst precis som föregående varv med en smygmaska.

Virka en mormorsruta
17. Andra varvet klart! Sammanfattningsvis börjar alltså varje varv med två luftmaskor följt av två halvstolpar. Dessa räknas som tre halvstolpar = en grupp. Resten av varvet virkar du tre halvstolpar, det är bara i början av varje varv som man tar till luftmaskorna för att komma upp till "stolphöjd". Mellan varje grupp av tre halvstolpar, virkar du luftmaskor – två vid ett hörn, en på sidorna.
18. På tredje varvet blir det ett nedtag på långsidorna...
19. ... och på det fjärde två nedtag. Som ni ser blir det dubbla nedtag i hörnen, men man skiljer ju grupperna åt med de två luftmaskorna.
20. Man kan virka hur många varv man vill. Den här rutan har fem varv. Min filt, som jag gjorde klart tidigare i sommar, hade fyra varv.

Det här blev kanske jätterörigt, men förhoppningsvis kan bilderna vara till hjälp. :)

40 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Tackar! Har försökt ge mig på att virka dessa förut men inte fått nån bra beskrivning så detta var en stor en hjälp. Nu blir detta mitt nästa projekt! Välkommen in till mig!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det var supertydligt!
  Fina färger blev det i rutan också!

  Ha en riktigt skön söndag!

  SvaraRadera
 4. Hej och tack. Säger detsamma, och ber att få återkomma.

  Häftiga tofflor du virkat.

  Mvh
  /Ewa

  SvaraRadera
 5. Kikar tillbaks och kollar in dina katter. Godingar de med!

  SvaraRadera
 6. Nu kanske tom jag skulle kunna virka. Toppen tjejen!

  SvaraRadera
 7. Får otroligt mycket inspiration från din blogg, riktigt fina saker! Avis jag är! :)

  /Mimi

  SvaraRadera
 8. Fin blogg! Har tyvärr glömt all virkning jag lärde mig i syslöjden, men tummen upp för den fina pedagogiska bildserien med perstorpsplatta som underlag!

  SvaraRadera
 9. Jättebra bilder hur man virkar fin ruta o med färger

  SvaraRadera
 10. Vad roligt att så många uppskattade inlägget! :)

  SvaraRadera
 11. Wow! Värsta virkskolan. Tjusigt Lou.

  SvaraRadera
 12. Vilka fina bilder! Jag visste visserligen hur man gjorde, men bara att titta på bilderna är ett nöje.

  SvaraRadera
 13. Hej, mycket bra instruktioner om hur jag kan virka mormorsrutor, det tackar jag för...

  SvaraRadera
 14. Jättebra guide! Både tydlig och med fina bilder. :)

  SvaraRadera
 15. Hej! Jättefin guide! Och eftersom det bara är jag som reagerar så är det nog jag som är lite trög, men "nedtag"..?? Jag förstod första där då man virkar "om lm-ringen" som jag fick lära mej en gång i tiden, men sen?? Från punkt 18.
  M.v.h Sandra

  SvaraRadera
 16. Jo, jag menar att man gör tre halvstolpar (=en grupp) på sidorna på bild nr 18. Sen kommer man till ett hörn. På bild nr 19 kan man se att jag gjort två nedtag, två grupper, sen kommer hörnet. På bild nr 20 har jag gjort tre nedtag osv. "Nedtag" kanske inte är ett jättebra ord egentligen.
  Hoppas du förstår bättre nu i alla fall!

  SvaraRadera
 17. Tack! Jättebra beskrivning, har läst flera stycken innan utan att lyckas, men nu äntligen!

  SvaraRadera
 18. Googlade mej till din beskrivning. Jag har kunnat virka nu i typ tre dagar och har mormorsruta som mål. Det blev inte så mycket en ruta som en mormorsblomma, men ganska fint. Väldigt bra beskrivning, helt oavsett. Ett par försök till så ska min nog se ut som den gör på dina bilder. :)

  SvaraRadera
 19. Tack! Kul att beskrivningen kommer till användning.

  SvaraRadera
 20. Åh så bra! Jag har letat och letat efter en bra beskrivning av hur man gör en mormorsrutfilt. Jag lägger in en länk till det här på min blogg och snor en av dina bilder. Hör av dig om det inte är okey.

  SvaraRadera
 21. Ser att det var längesen du publicerade detta inlägg.. men jag är glad att jag hittade hit. Jag har kommit igång att virka ett gäng rutor.. men nu börjar jag fundera på hur jag ska virka ihop dem. kan du skriva något om det?

  SvaraRadera
 22. Nu har jag virkat min filt! jag började med mormorsrutor enligt ditt mönster men jag fick inte riktigt till det och hade inte tillräckligt tålamod. det fick bli vanlig virkning i små rutor istället. nu är jag ju redan klar så jag får ge mig på ett nytt projekt och den här gången kanske jag kan gå på något lite svårare...

  Kram//Maria

  SvaraRadera
 23. Ser att det är längesen du la upp detta inlägg, men TACK! Bästa mormorsrutebeskrivningen på nätet! :D Har provat flera och inte riktigt fått till det, men nu förstår jag själva grejjen äntligen! :)

  Sophie

  SvaraRadera
 24. Jag förstår inte hur man gör!!!

  SvaraRadera
 25. @anonym Vad är det du inte förstår. Kan jag hjälpa till på något sätt?

  SvaraRadera
 26. Hej! Upptäckte din blogg för ett par dagar sen, va inspirerande den är! Jag satte igång och började virka mormorsrutor (har inte virkat sedan högstadiet för typ 10 år sen, och då gick det superdåligt!). Nu gick det hur som helst jättebra och det va jättekul!

  Du har jättebra instruktioner och supersnygga bilder :) Har bara en fråga: hur gör man när man ska sätta ihop alla rutorna till en filt? Jag har gjort rutor med 3 varv och tänkte att det fjärde "varvet" blir det som sätter ihop rutorna... Eller hur funkar det?

  Tack för en grym blogg!

  SvaraRadera
 27. Vad bra! Nu kan jag komma vidare i min nybörjarvirkning. Super!

  SvaraRadera
 28. Kul att min beskrivning är till hjälp!
  @Caroline Det finns flera sätt att virka ihop rutorna på. Ett av de smidigaste sätten är just att virka ihop dem under tiden som man virkar sista varvet, precis som du var inne på. Jag har ingen länk till en beskrivning på svenska men hos Attic 24 finns det en tydlig och bra på engelska: http://attic24.typepad.com/weblog/joining-asyougo-sqaures.html
  Lycka till!

  SvaraRadera
 29. haha! TACK!!!
  Jag lyckades äntligen virka en farmorsruta! Superbra beskrivet!

  SvaraRadera
 30. Jag gjorde en ganska stor...

  http://annaklarahv.wordpress.com/2012/04/03/anna-klara-hvittfeldt1/

  Tack för beskrivningen!

  Anna-Klara Hvittfeldt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande! Och väldigt fin.

   Radera
 31. Finfinfinfinfinf mikket fin! jag älskar den fin!

  SvaraRadera
 32. Hej!

  Jag ska föreläsa om kunskapsförmedlingen av hantverkskunskap på nätet och skulle vilja använda en av dina bilder som ett exempel på hur visuellt stöd kan underlätta för vissa (mig själv bl a) istället för det enbart textbaserade. Är det okej att jag lånar en av bilderna, länkar i så fall i presentationen till det här inlägget och uppger källa. Presentationen kommer sedan publiceras på Slideshare där jag försöker samla material för inspiration till de studenter jag möter.

  Är det okej?

  Tack för ett bra inlägg annars!
  Mvh
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att vara till hjälp. Så länge det inte är i kommersiellt syfte så är det okej att låna bilden och länka hit. Lycka till på föreläsningen!
   /Louise

   Radera
  2. Tack vad bra! Jag föreläser inom universitetets ram, kommer inte sälja bilderna eller så :)

   Radera
 33. Men tack!!! Vad bra =) Tack!// Li

  SvaraRadera
 34. Underbart bra! Har nu äntligen virkat min första ruta som blev jättefin :):):) tack för detta! Mvh Therese

  SvaraRadera